Vlag gehesen tijdens SDG vlaggendag
Op 25 september heeft wethouder Heleen Hooij samen met Bart de Jong van de werkgroep Teylingen Fairtrade de SDG vlag gehesen bij het gemeentehuis in Sassenheim. Ook bij Hoek Hoveniers, Wereldwinkel Sassenheim, EE care, het bestuurscentrum en Het Trefpunt wappert de vlag deze week tijdens de SDG Action Week.
Vanuit een burgerinitiatief is de gemeente Teylingen sinds 2020 een SDG gemeente. De SDG’s staan voor de duurzame ontwikkelingsdoelen, waar wereldwijd aan gewerkt wordt. Ze zijn gericht op groenere, meer inclusieve economieën en sterke, veerkrachtige samenlevingen met een duurzame wereld in 2030 voor iedereen. In 2015 hebben 193 landen vanuit de VN zich gecommitteerd aan deze 17 ontwikkelingsdoelen.
Heel lokaal
Maar dat kan ook heel lokaal. Bijvoorbeeld op het gebied van SDG 1, geen armoede. Een thema dat ook in onze gemeente speelt en waar veel verschillende organisaties zich voor inzetten. Zo zijn er 17 verschillende thema’s waar ook op heel lokaal niveau aan gewerkt wordt; van duurzaamheid tot welzijn en van biodiversiteit tot de circulaire economie.
Werkgroep Teylingen Fairtrade
De Werkgroep Teylingen Fairtrade draagt ook bij aan het behalen van de SDG doelen. de missie waar deze werkgroep voor staat, is namelijk ‘Het creëren en faciliteren van een beweging van burgers die bijdraagt aan de bevordering van eerlijke handel en duurzame productie, met als resultaat een rechtvaardig inkomen uit werk voor boeren, arbeiders en producenten in ontwikkelingslanden, waarmee ze in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien.’ Daarmee draagt de werkgroep Teylingen Fairtrade als lokaal initiatief dus bij aan de SDG doelen 1, 2, 5, 8, 10, 12, 13, 16 en 17.
Samen voor een duurzame wereld!
Wethouder Heleen Hooij: “Ook in Nederland moeten we echt ons best gaan doen, willen we deze doelen in 2030 behalen. Vooral natuur en biodiversiteit staan onder druk. Maar ook de gelijkheid tussen mannen en vrouwen is nog steeds niet op orde in Nederland, bijvoorbeeld qua inkomen. Als we allemaal lokaal ons steentje bijdragen, komen we wel een heel eind.”
Zo gebruikt de gemeente bijvoorbeeld absoluut geen pesticiden meer bij het beheer van de buitenruimte en wordt er hard gewerkt om de biodiversiteit en de natuur een handje te helpen. En ook veel organisaties binnen onze gemeente werken mee aan de duurzame ontwikkelingsdoelen. Samen voor een duurzame wereld!