Zonder bij niemand blij!
De Tuinambassadeurs zijn een stuk wijzer geworden over de het nut en vooral de noodzaak van de bij. Bijen zijn namelijk het zoemende hart van ons ecosysteem.
Tijdens de training Bij-vriendelijke tuin, die in juni gegeven werd door de bijenstichting en de IVN, ontdekten zij dat de groei van ons groente en fruit onmogelijk is zonder een diversiteit aan bijen. Het maai me niet beleid is belangrijk, maar ook bedrijventerreinen, privé tuinen en balkons kunnen flink bijdragen aan het bestaan van de onmisbare bij.
Wilde bij bedreigd
Nederland Zoemt komt in actie voor de wilde bij. Dat is hard nodig, want de wilde bijen zijn in gevaar; meer dan de helft van alle 358 soorten is bedreigd. En dat terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening. Zo'n 80% van ons groenten en fruit is afhankelijk van bestuiving door bijen en dat geldt ook voor het overgrote deel van planten in de natuur.
Bedreigingen voor de bijen
Een van de grootste bedreigingen voor de wilde bij is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. Dit is een direct gevolg van de intensieve grootschalige landbouw, verstedelijking en het strakker en efficiënter beheer van ons groen. Zo zijn er steeds minder bloemrijke bermen, weilanden, parken en tuinen en daar ontbreken ook nog eens geschikte plekken om in de grond en holten te nestelen.
Gelukkig zijn er ook al initiatieven om de bijen te helpen, zoals het Bijenlint
E-learning: Iets Bij-leren
Wil jij ook meer kennis opdoen over de bij en hoe jij ze kan helpen vanuit jouw tuin, balkon of bedrijventerrein? Zo leer je bijvoorbeeld dat je je insectenhotel nooit op een plek moet hangen waar veel wind staat. Dat bollen en zaden die bespoten zijn met gif dodelijk zijn voor bijen? (Ga voor biologische varianten) En wist je dat bijen niet alleen stuifmeel halen maar ook water om op warme dagen hun nest te koelen? Ga dan eens 30 minuten zitten voor de online Bijenles van de IVN. Het is leuk, leerzaam en kosteloos. Je vindt deze online les via deze link.
Maak je eigen bijenvoedselbank
Maak van je eigen tuin een voedselbank voor bijen. Zo hebben ze het hele jaar te eten. Bekijk het schema de Bloesenboog van de IVN en stel je eigen beplanting samen of maak gebruik van het voorbeeld.
Tuinambassadeurs
Heb je vragen over jouw eigen tuin of balkon en hoe jij de bij kan helpen? Vraag de tuinambassadeurs om raad! Stuur je vragen naar tuinambassadeurs@degroeneuitdaging.nl.