Leerlingen Fioretti College voor een duurzame toekomst
Minder nieuwe kleding kopen, een app om duurzame keuzes te stimuleren en zelfs een duurzaamheidsfeest. Leerlingen van HAVO 5 van het Fioretti College in Lisse bogen zich vrijdag 24 november tijdens het project Casuskraker over een prikkelende stelling en kwamen met creatieve oplossingen.
Deze dag is tot stand gekomen in samenwerking met de Gemeente Lisse, onderzoeksbureau MarketResponse en Lisse Duurzaam.
De casus...
De casus waar de examenleerlingen hun creatieve denkkracht voor hebben ingezet was: ‘Hoe krijgen we jongeren uit de Bollenstreek in beweging voor energiebesparing en duurzaamheid?’
Juist voor jongeren is de energietransitie belangrijk, want zij krijgen hier tenslotte straks het meest mee te maken. Meestal praten volwassenen over wat andere volwassenen moeten doen om energie te besparen. Nu konden leerlingen aan de slag om henzelf en hun leeftijdsgenoten te activeren.
Duurzame ideeën
De meeste groepjes vonden het niet moeilijk om goede ideeën te bedenken en er een poster bij te maken. Zo werden er apps bedacht om duurzame keuzes te stimuleren: niet met de scooter, maar met de fiets naar school! Maar ook voor het eigen koopgedrag werden duurzame oplossingen bedacht.
"Eigenlijk kopen we veel te veel nieuwe kleren. Moet je zien hoe slecht dat is!", riep een van de leerlingen naar haar klasgenoten bij het zoeken naar informatie.
De winnende pitches
Aan het eind van de ochtend presenteerden de groepjes hun ideeën voor de jury. Na het juryberaad kwamen de leerlingen bijeen in de aula voor de prijsuitreiking. Winnende plannen waren onder andere een ruilmarkt met workshops om kleding te leren repareren, en een challenge om water te besparen.
In gesprek met de wethouder
Na afloop kregen alle leerlingen een duurzame Dopper. De winnende groepjes werden door de jury beloond met een prijsje en een lunch met wethouder Riet Austie. Tijdens de lunch werd samen nagepraat over hoe de gemeente jongeren beter kan betrekken en wat hen stimuleert om duurzamere keuzes te maken.
Wethouder Riet Austie: “Het was leuk dat jullie als leerlingen eens zelf mochten bedenken wat jongeren kunnen doen. Jullie zijn met verrassende plannen gekomen waardoor ik kan zien dat jullie er goed over nagedacht hebben.”