Ambassadeurs verrijken de Teylingse flora en fauna
Diersoorten voelen zich in verschillende gebieden thuis. Door in de gemeente Teylingen per gebied rekening te houden met specifieke soorten, kunnen zij hier beter overleven.
Het college stelt daarom in het Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit voor om Teylingen op te delen in verschillende leefgebieden voor flora en fauna. Aan elk van deze gebieden zijn diersoorten en plantensoorten (zogenaamde ambassadeurs) gekoppeld; die voelen zich specifiek in deze gebieden thuis en kunnen hier beter overleven wanneer het landschap op een bepaalde manier is ingericht.
Het college wil de behoeftes van deze soorten benoemen in de omgevingsvisie. Hiermee kunnen makkelijker keuzes gemaakt worden in de buitenruimte; bijvoorbeeld bij de inrichting van een nieuwe woonwijk. Niet alleen ambassadeursoorten profiteren hiervan, maar ook andere soorten die zich sneller thuis voelen.
Een huismus bijvoorbeeld, ambassadeursoort van de dorpskern, aardt hier goed wanneer er voldoende voedsel en schuilgelegenheid is. De mus heeft er voordeel van als er namelijk veel heggen aanwezig zijn. Heleen Hooij, wethouder Duurzaamheid, licht toe:
“Door ambassadeurs te benoemen per gebied, kunnen we beter rekening houden met hun behoeften en een gebied hierop inrichten. Dit is een natuurlijke vorm om de lokale biodiversiteit te verbeteren.”
De gemeenteraad heeft in haar Raadsprogramma 2022-2026 'Samen maken we Teylingen' benoemd dat zij het aantal dieren en planten in Teylingen willen vergroten. Ook is dit benoemd in het plan Duurzame Ontwikkeling Teylingen 2020-2024. De raadscommissie behandelt het voorstel op 12 juni 2023.