Tuinambassadeurs: Moestuinieren is helemaal in!
Je tuin een beetje eetbaar maken is makkelijker dan je denkt! Je hebt geen enorm groene vingers of een grote lap grond nodig, om toch te genieten van groenten, kruiden of fruit uit eigen tuin.
Natuurlijk zijn er ook moeilijke, of kwetsbare groenten die meer aandacht of kennis vragen. Maar met de volgende tips en ideeën heb je de komende maanden al lekkers uit eigen tuin!
Vaste planten
- Kruiden: tijm, bieslook, oregano, rozemarijn, munt en salie. Vergeet de zakjes met kruiden uit de supermarkt. Koop éénmalig een biologisch potje van de eerder genoemde kruiden (bij de supermarkt of het tuincentrum). Zet ze in een pot of in de volle grond en je kan jarenlang genieten van kruiden uit eigen tuin. Ze bloeien ook nog eens en zijn daarom ook goed voor de bijen. Zorg dat je de munt wel even in een pot of afgesloten stukje tuin zet, want die verspreidt zich erg graag.
- Bessenstruiken (bijv. framboos, kruisbes, aalbes): heb je redelijk wat zon in je tuin of op je terras? Bessenstruiken zijn vaste planten die je één keer per jaar (winter of vroeg voorjaar) eventueel een beetje snoeit. En vervolgens genieten in de zomer!
Éénjarige planten
- Makkelijke blaadjes: veldsla, spinazie en rucola zijn allemaal voorbeelden van makkelijke slasoorten waar je snel plezier van hebt en die weinig onderhoud vragen. Je zaait ze buiten en kunt er binnen twee maanden al van eten! Het grote voordeel? Je loopt even naar buiten, pakt wat je nodig hebt en laat de plant verder groeien. Dus je hebt altijd voorraad en nooit meer restjes.
- Uit de grond: Prei, biet, ui en wortel zijn voorbeelden van moestuin groenten die ook makkelijk te telen zijn. Uiteraard duurt het wel wat langer voordat je ze kunt eten dan bij sla, maar je hebt er ook heel lang tot in het najaar plezier van.
- Eetbare bloemen: er zijn veel planten met eetbare bloemen, bijvoorbeeld goudsbloem, afrikaantjes en oost-indische kers. Deze kun je zowel zelf zaaien, als kopen als plantje. Koop je een plant? Let er dan wel op dat het een biologisch plantje is. Eetbare bloemen staan leuk in de tuin, op je bord en zijn goed voor de bijen!
Meer tips!
1. Het belang van diversiteit; Probeer in je tuin zoveel mogelijk diversiteit aan te brengen. Iedere plant heeft zijn eigen eigenschappen en functies, waarmee planten elkaar helpen.
2. Denk aan de bodem! Probeer de aarde zoveel mogelijk onaangeraakt te houden om de diertjes in de bodem hun werk te laten doen. In een moestuin is ‘bijvoeden’ noodzakelijk. Gebruik géén mest of bemeste tuingrond, dit put de bodem uit. Maar gebruik je eigen tuingrond + compost.
Natuurlijk zijn er nog véél meer leuke soorten groenten en fruit om mee te experimenteren in de tuin. Ben je op zoek naar meer ideeën of tips bij moestuinproblemen? Kijk dan eens op www.mooiemoestuin.nl of vraag hulp aan de Tuinambassadeurs!
Door Roxanne Christoffels – Schrama