Vanaf 2022 extra subsidie voor warmtepompen
De komende drie jaar wordt er door het kabinet ingezet op extra subsidie, betere informatievoorzieningen en advies over (hybride) warmtepompen. Het subsidiebedrag wordt per 1 januari 2022 verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Zo worden (hybride) warmtepompen voor meer huiseigenaren betaalbaar en haalbaar.
Extra subsidie voor alle warmtepompen
De warmtepomp wordt ondersteund vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze regeling is opgesteld om zowel het besparen van energie aan te moedigen als alternatieven op aardgas verwarmen. In de brief van de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, stond aanvankelijk dat de subsidie bestemd was voor hybride warmtepompen. Volgens de voorzitter van Vereniging Warmtepompen, Frank Agterberg, geldt de subsidieverhoging echter voor alle warmtepompen. Het zou onlogisch zijn om all electric-warmtepompen een lagere subsidie te geven dan hybride varianten.
Subsidie aanvragen in 2022
Huiseigenaren die nog in 2021 een (hybride) warmtepomp gaan installeren of hebben geïnstalleerd, is aan te raden om hiervoor pas in 2022 subsidie aan te vragen. Dan kun je namelijk gebruik maken van de 30% subsidie in plaats van de huidige 20%. Tot maximaal 12 maanden na het installeren van de warmtepomp is het mogelijk om subsidie aan te vragen. Als de aanvraag wordt gecombineerd met een isolatiemaatregel, kan de subsidie tot 12 maanden na het uitvoeren van de eerste maatregel worden aangevraagd. Het RVO maakt binnenkort de apparatenlijst warmtepompen 2022 bekend, waarop een indicatie staat van het subsidiebedrag per type warmtepomp.
Gratis en onafhankelijk advies
Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.
Bron: Duurzaam Bouwloket