Blog Klimaatburgemeester Lisse: Wat zet jij in beweging?
Zo’n 3 jaar geleden stelde ik mezelf de vraag "Wat draag ík nu eigenlijk bij aan de samenleving?" Een hele grote vraag waar ik ook niet direct een antwoord op wist, laat staan dat ik wist wát ik zou willen bijdragen en hóe ik dat dan kon doen. Het was het begin van een reis waarbij ik onderweg puzzelstukjes verzamel.
Hoe het begon
Eind 2020, we zaten weer thuis door een corona lockdown, organiseerde de bibliotheek Bollenstreek twee webinars. De eerste was met Dennis Storm en ging over minimalisme. De tweede was van Thijs Lindhout en heette; ‘Hoe de fuck vind ik geluk?’.
De inhoud van de webinars lieten mij realiseren dat geluk niet in spullen zit. En dat we door de wereld om ons heen, het kapitalisme, worden voorgehouden dat meer en groter het beste voor ons is. Ontspullen, daar kon ik wel iets mee!
Ik pakte het laagdrempelig aan. Tijdens de kersvakantie heb ik mijn keuken leeg getrokken en uitgezocht wat ik echt nodig had. Mijn Wedgewood kerstservies verkocht ik, want ik vond het zonde om deze überhaupt te gebruiken. De rest ging naar de kringloop. En ik had ineens ruimte over in mijn keukenkastjes, heerlijk!
Beweging naar duurzaamheid
De webinars en het opruimen hadden iets bij mij in beweging gezet. Een beweging naar een bewust en duurzamer leven. Een aantal maanden later las ik het boek ‘de verborgen impact’ van Babette Porcelijn. De impact die we maken met onze Nederlandse levensstijl is grotendeels verborgen. En daarbij bleek de impact ook nog eens het grootst te zijn van spullen! Ik was goed gestart. Babette hanteert de volgende categorieën waarin we impact maken:
- Wonen
- Vervoer en vakantie
- Eten en drinken
- Consumeren
Ik voeg daar zelf graag de categorie natuur aan toe. Deze manier van kijken, liet mij zien dat je op heel veel onderwerpen in beweging kan komen om je impact op de Aarde te verkleinen. Net welk onderwerp jou het meest aanspreekt.
Begin klein
Een beweging begint vaak klein, maar kan tot iets groots leiden, denk aan een druppel water die in de vijver valt en een rimpeling teweeg brengt. Die beweging kan van alles zijn;
- iets wat je verandert in je manier van leven
- iets waar je met een andere blik naar gaat kijken
- iets wat je samen met anderen creëert
Als het bijdraagt aan de manier waarop jij de wereld om je heen zou willen zien, geeft het je energie, inspireer je anderen en laat je de wereld een stukje mooier achter.
"Wat zet jij vandaag in beweging?"
Angelique Sijsenaar - Klimaatburgemeester Lisse