Vogels eten geen plastic
Met het project 'Vogels eten geen plastic' hoopt docent Sven Vonk van de KTS in Voorhout kinderen aan het denken te zetten. Het plastic afval, dat normaal zo gevaarlijk is voor vogels, smelten zij om tot voederhuisjes om de vogels te helpen.
Zo'n vier jaar geleden heeft Sven het initiatief genomen voor dit project vanuit Sterk Techniekonderwijs om meer bewustwording te creëren rondom het plastic probleem. De plastic soup in de zee, de microplastics in het voedsel en het zwerfafval op straat baarde hem zorgen. En op deze manier weet hij leerlingen op een leuke en leerzame manier meer kennis bij te brengen over wat plastic met de natuur doet.
Wedstrijd voor basisscholen
Met een speciale inzamelingswedstrijd voor basisscholen, worden plastic verpakkingsmaterialen verzameld die geschikt zijn om nieuwe producten van te maken. Doppen, botervlootjes, bakjes en meet soorten plasticafval kunnen de leerlingen van huis meenemen en in de peciale emmer op school inleveren.
Afgelopen schooljaar werden er zo 176 zakken plastic afval verzameld, bij elkaar maar liefst 500 kilo. En de basisschool die het meeste plastic weet te verzamelen, wint een lunch en een speciale workshop voor de klas bij de KTS. De speciale vogelhuisjes die gemaakt worden van het afval, komen onder andere bij deze basisscholen op het schoolplein te hangen.
Bekijk de video!
In deze video zie je het proces van afval tot voederhuisje in de video met Sven en zijn dochter Roos bij een aflevering van Bo springt op Groen:
Techniek voor een duurzame toekomst
Bij Teylingen College KTS in Voorhout zijn de technieklessen eigenlijk nooit saai en sluiten ze soms ook aan op de transitie naar een circulaire economie. Door met leerlingen door middel van techniek en innovatie restmaterialen een tweede leven te geven tot iets moois, leren zij ook hoe gaaf circulair kan zijn. Een van de volgende projecten van Sven is om van het ingezamelde plastic ook borden te maken voor het restaurant van de school.