Hoe Fair ben jij? Sociaal experiment Fairtrade week
Werkgroep Teylingen Fairtrade voert actie tijdens de komende Fairtrade week van 7 t/m 14 mei. Tijdens de openingsuren van de bibliotheken van Sassenheim, Voorhout en Warmond kunnen bezoekers het spel spelen 'What is Fair?'
De Fairtrade beweging vindt het belangrijk dat iedereen een steentje bij kan dragen aan een eerlijke wereld voor iedereen. Daarom nodigen zij mensen uit om het spel, of te wel het sociaal experiment 'What is Fair?' te komen spelen in een van de vestigingen van de Bibliotheek Bollenstreek in Teylingen. Dit spel doet nadenken over hoe eerlijk de wereld is, over het thema Fairtrade en over wat je er zelf aan kan doen.
Fairtrade, een eerlijke prijs
Er is veel verdeeldheid in de wereld als het gaat om rechten en betaling. Lang niet iedereen heeft een leefbaar loon of een leefbaar inkomen. Vínd jij ook dat boeren en arbeiders aan het begin van de productieketen een eerlijke prijs moeten krijgen voor producten zoals koffie, thee, rijst, bananen en chocola/cacao die wij hier nuttigen? En degenen die onze kleding naaien? En degenen die postpakketten bij ons thuis bezorgen?
Het experiment ‘What is Fair?’
Wat is eerlijk? Hoe Fair ben jij? Naar welke kant slaat de weegschaal uit? Op een aparte tafel in de bibliotheken in Sassenheim, Voorhout en Warmond staat een weegschaal, een zogeheten balansweegschaal. Ook vind je er 15 rode en 15 groene blokjes, en een waaier met 30 vragen. Die 30 vragen kun je met Ja of met Nee beantwoorden. Geef je het antwoord Ja dan leg je een groen blokje op een schaaltje aan de ene zijde van de weegschaal. Geef je het antwoord Nee dan leg je een rood blokje op het schaaltje aan de andere zijde.
Het experiment duurt ongeveer 15 minuten. Het spel kan alleen worden gespeeld. Maar natuurlijk leuk om het met een groepje te doen en dan om de beurt de vragen te beantwoorden. Uiteraard is het zeer geschikt om er over na te praten! Kijk voor de openingtijden van de bibliotheken op www.bibliotheekbollenstreek.nl.
Enne, wist je dat...
- Teylingen al sinds 2014 Fairtrade gemeente is? zie www.teylingenfairtrade.nl.
- Teylingen sinds 2020 ook SDG gemeente is (SDG = Sustainable Development Goals/Werelddoelen)
- SDG 12, Werelddoel 12, staat voor “Verantwoorde productie en consumptie? Dat sluit dus volledig aan bij het Fairtrade gedachtengoed!