Artikel

Van Vega-kliek naar Vega-chic met filodeeg

Van Vega-kliek naar Vega-chic met filodeeg

Wat gekookte aardappels en groente over? Vaak is het net te weinig voor een maaltijd, maar met wat uien en een pakje filodeeg maak je er echt een chique taartje van.

Heerlijk in dit recept met rode kool. Bietjes, spruiten of doperwtjes over? Ook een heerlijke combi met uien. Kliekjesmonster had nog een granaatappel liggen na de feestdagen. Onder tips vind je wat andere upgrades.

Bij elkaar gestruind

  • Gekookte aardappels,
  • gekookte rode kool,
  • uien,
  • een granaatappel,
  • pakje filodeeg,
  • olijfolie
  • een eetlepel mosterd.

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 200 °C. Ontdooi het filodeeg en bewaar onder een vochtige theedoek. Als het uitdroogt dan breekt het tijdens het verwerken. Snijd de uien in (halve) ringen en bak ze met beleid glazig en heel lichtbruin.

Halveer de granaatappel en knijp de helften wat om en om dubbel boven een zeef op een kom. Herhaal dit totdat de meeste pitjes in de zeef liggen. Voeg wat eetlepels van het sap toe aan de uienstoof en bewaar de pitjes. Laat de uien nog een half uurtje zachtjes stoven met een deksel op de pan, totdat ze zacht zijn.

Heb je veel geduld dan kun je er ook voor kiezen om de uien te karameliseren. Dat maakt ze zoeter en intenser van smaak. Maak de uien verder op smaak met wat peper en zout en eventueel een theelepel bruine suiker voor een heerlijk zoetzuur effect. Kies je voor karameliseren, laat de suiker dan weg.

Bestrijk drie vellen filodeeg met olie en leg ze in een quichevorm met een punt naar het midden. Laat de tegenovergestelde punt overhangen. Herhaal dit, maar laat de twee laag iets verspringen. Herhaal het nog een keer en voeg eventueel nog wat vellen toe als je meer laagjes wilt.

Snijd de aardappels in kleine stukjes en meng met de rode kool. Pureren kan ook, maar dat ziet er wat minder culinair uit. Verdeel het mengsel over het filodeeg en strijk er een dun laagje mosterd over. Dek af met de laag gestoofde uien. Vouw de filodeegpunten losjes naar binnen. Geen paniek als er wat afbreekt. Het hoeft niet al te strak. 

Zet de taart iets onder het midden van de oven en bak deze in circa 30 minuten gaar, totdat het filodeeg een mooi kleurtje heeft. Haal uit de oven en garneer met granaatappelpitjes.

Tips

Geen granaatappel in huis, maar wel op de versiertoer? Strooi wat kleine blokjes appel of peer over de uien, voordat de taart in de oven gaat. Wat geraspte kaas kan ook. Je kunt de aardappelen en groenten ook in twee aparte lagen verwerken, met als laag drie de uien.  

Word ook een kliekjesmonster. Lekker, voordelig en duurzaam!
 

Ook leuk om te lezen

Duurzaamheidsprijs Duin- en Bollenstreek start weer op!
Artikel
De Duurzaamheidsprijs Duin- & Bollenstreek laat weten de competitie weer op te starten, met nieuwe data voor de voorrondes en het aanmelden.
Cursus Gastheer van het Groene Strand (ondernemers)
Artikel
Doe mee met de aan deze cursus van de IVN en verras je gasten met jouw kennis als ondernemer recreatie en toerisme op 11 oktober 2022
Duurzaam boombeheer op Koudenhoorn
Artikel
Zieke essen op Koudenhoorn maken plaats voor biodiversiteit
Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie verwijzen we u door naar het cookie statement en het privacy statement.
 Cookies NIET accepteren