Groene Aanjagers van Teylingen deel 5: Jong en oud verbinden met 'Samen Groen'
In de serie Groene Aanjagers gaan we voor het project 'Groen Dichterbij Teylingen', een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en de gemeente, op zoek naar de groene kracht van Teylingen.
Naar de opa's en oma's!
De peuters van Trias kinderopvang staan al enthousiast aan het hek van het plein bij SassemBourg te wachten. "We gaan naar de opa's en oma's!", roepen ze blij. Bepakt met emmertjes, harkjes, bolletjes en plantjes lopen ze hand in hand richting de lift. Ze zijn onderweg naar de gesloten afdeling van Activite een etage hoger in het gebouw. Hier wonen dementerende ouderen, die eens in de maand bezoek krijgen van de kindjes.
Samen Groen
De peuters komen daar hun zelf aangeplante groenbakken onderhouden. Op het balkon van deze afdeling staan vier grote plantenbakken gevuld met onder andere kruiden, bloemen, tomaatjes en aardbeien. Het project 'Samen Groen' is opgezet vanuit Trias kinderopvang, Activite, Woonstichting Vooruitgang en Welzijn Teylingen.
Jong en oud
Edith Alkemade van Trias zag bij de verhuizing naar Sassembourg in 2016 een prachtige kans om hier jong en oud met elkaar te verbinden door middel van groen. Sindsdien organiseert ze samen met Olaf Pasma van Activite maandelijks een uitstapje naar de afdeling.
"Als de kinderen komen, zie je opeens de activiteit bij de ouderen. Ze genieten zichtbaar van het bezoek en dat raakt mij", vertelt Edith.
Ook de kinderen vinden het geweldig om op bezoek te gaan bij de 'opa's en de oma's'. Het verschilt per keer of de ouderen komen helpen of gewoon even komen kijken. Soms hebben ze gewoon hun dag niet en blijven ze liever binnen, dat is prima.
Een feestje!
Voor de ouderen die het wel leuk vinden is het een feestje om te zien hoe de kinderen vol liefde hun plantjes verzorgen en water geven. Ook de collega's van Activite en Trias zijn enthousiast over deze activiteit. De stagiaires van Trias ervaren hier dat activiteiten met organisaties buiten de eigen kinderopvangorganisatie veel moois kan opleveren.
Punt van herkenning
Edith heeft een programma opgesteld voor het groen dat met de seizoenen meegaat. Voor de kids natuurlijk heel educatief, voor de ouderen vaak een punt van herkenning. Zoals wanneer de bollen de grond in gaan. Veel ouderen hebben hier nog wel herinneringen aan van vroeger.
"Het buiten zijn en bezig zijn met de natuur is natuurlijk goed voor jong en oud, maar ook de interactie met elkaar doet beiden zichtbaar goed", laat Olaf weten.
Vaak doen de peuters na afloop ook binnen nog even mee met de ouderen tijdens de gym oefening en gooien ze samen over met ballen. Olaf merkt ook dat de ouderen weer even helemaal opleven als de kinderen geweest zijn.
Trots op hun groen
De kinderen kijken met veel plezier en trots hoe hun groen in de bakken erbij staat. Na het planten van viooltjes en het in de grond stoppen van de bolletjes, pakken ze allemaal een gietertje om deze te vullen uit de emmer met water. Zorgzaam krijgen alle plantjes voldoende water, zodat ze er weer even tegenaan kunnen.
Familie slak
Dan gaat Olaf nog even met de kids op zoek naar 'familie slak'. Wanneer hij, na enige tijd zoeken, er een gevonden heeft, komen alle kinderen gebiologeerd om hem heen staan. Dat is toch ook een wondertje van de natuur, zo'n prachtige slak! De kinderen vinden het in ieder geval geweldig!
Deze serie is ook gepubliceerd in De Teylinger en verschijnt om de twee weken.