Rijker dan je denkt... Uiensoep met croutons!
Wat oud brood, drie uien en een restje kaas. Je moet er in geloven, want zelfs met de Franse slag tover je deze ingrediënten om in een culinaire belevenis.
Wist je dat we per dag zo'n 800.000 broden weggooien in ons land? Doe daar niet aan mee. Met een beetje liefde en moeite kun je straks met een dubbel voldaan gevoel van tafel.
Bij elkaar gestruind
- 3 grote uien,
- 3 geredde boterhammen,
- 2 eetlepels bloem,
- een restant kaas om te raspen,
- 75 gram boter,
- 2 laurierblaadjes,
- 3 kruidnagels,
- gemalen peper,
- wat peterselie.
Aan de slag met de soep
Los apart een bouillontablet op in 1 liter kokend water. Snijd de uien in (halve) ringen en bak ze in 50 gram roomboter goudgeel. Strooi de bloem erover en laat 2 minuten zachtjes mee garen. Giet er wat van de bouillon bij en roer stevig door. Daarna de rest van de bouillon toevoegen. Laurierblaadjes, kruidnagel en de gemalen peper erbij en nog een half uur op een zacht pitje laten koken. Rasp de kaas vast voor straks op tafel.
O ja, de croutons...
Officieel worden eerst de korstjes van het brood gesneden. Ooit een idee van een echte verspiller. Doe dat dus niet. Snijd de boterhammen in wat nonchalante blokjes en bak ze in een ruime koekenpan aan weerszijden goudbruin in 25 gram roomboter. Dit gaat vrij snel, dus blijf erbij en goed omscheppen. Strooi er op het laatst nog wat fijngesneden peterselie bij of wat andere smaakmakers. Naturel zijn ze ook heerlijk. Presenteer ze in een leuk schaaltje.
Tips voor de soep
Hou je van knoflook, bak dan 1 of 2 geperste teentjes mee met de uien, maar voeg dit wat later toe. Het verbrandt vrij snel in een bijna lege pan. Helemaal français wordt het met een snufje komijnpoeder erdoor en/of wat tijm. Uiensoep gratineren is alleen al voor de geur het proberen waard. Schep in kommen, strooi de croutons er over en daarna de geraspte kaas. Zet kort in de oven onder de grill totdat de kaas begint te kleuren.
Heel erg heet... dus linke soep, voorzichtig en bonne appétit!