Deel 6: Energiecoaches aan het woord: Wim Smit
Op een zonnige winterdag kom ik aan bij een bungalow uit de jaren 60. De oudere bewoners staan al in de deuropening klaar. Ik word hartelijk ontvangen en de koffie staat al klaar. Na veel verhalen over vroeger en genietend van het mooie uitzicht over de uitgestrekte bollenvelden beginnen we aan waar ik voor gekomen ben.
Veel oud glas en is vervangen door dubbelglas en gedeeltelijk nieuwe muur. Het dak is 35 jaar geleden geheel vernieuwd en geïsoleerd. Met name bij een bungalow is het dak natuurlijk erg belangrijk.
Als ik de bewoner vraag naar het gasverbruik en het elektrisch verbruik heeft hij de cijfers gelijk paraat. Het jaarlijks verbruik gaat zelf tot jaren terug zodat het verloop over tijd ook zichtbaar is. Ik zie dit nog wel eens anders. Vaak weten bewoners niet precies wat ze verbruiken. Weten begint natuurlijk met meten. Zo kun je ook het effect meten van bepaalde maatregelen. Het gasverbruik ligt op 1800 m3 wat ik nog best aan de hoge kant vind omdat eigenlijk alleen de woonkamer wordt verwarmd. Het elektrisch verbruik ligt op 4000 kWh en dat is echt te hoog voor een ouder stel. De waarschijnlijke boosdoener is een elektrische stoomcabine.
De bewoner zit al jaren te denken aan zonnepanelen op het dak maar hij durft het niet aan omdat hij bang is voor lekkage. Na samen even op het dak te hebben gekeken raad ik de bewoner aan om eventueel nog een laag PIR-isolatie aan te brengen op de oude dakbedekking en daar overheen nieuwe moderne EPDM-dakbedekking. Dan hoef je je voorlopig geen zorgen te maken over lekkage en zit je er warmpjes bij. Voor de zonnepanelen was zeeën van ruimte en ik adviseer om op de zonnigste helft panelen neer te leggen. Optimizers zijn niet nodig in dit geval omdat er geen schaduw op valt.
Verder adviseer ik het vervangen van oud dubbel glas voor modern HR++, spouwmuurisolatie en vloerisolatie. De bewoner is wel bang voor vochtproblemen bij isolatie van de spouw en vloer. Als je dat op de goede manier doet hoeft dat geen probleem te zijn.
Ik ga met een goed gevoel weer naar huis en heb bewondering voor dit oudere echtpaar die bereid is te investeren in het milieu en comfort. De investering zal zeker ten goede komen aan de waarde van het huis en flinke maandelijkse besparingen geven bij de huidige energieprijzen.
Afspraak maken?
Woon je in Hillegom, Lisse of Teylingen en ben je benieuwd welke energiebesparende maatregelen er geschikt zijn voor jouw woning? Neem dan voor gratis advies contact op met de energiecoaches uit jouw gemeente via een van de volgende aanvraagformulieren.