Bespaar nog meer energie met deze bespaartips!
Hoe meer energie besparen, hoe beter. Zeker nu de energieprijzen zo flink stijgen, helpen alle beetjes mee! Dus hier nog een aantal tips om energie te besparen in je eigen huis.
Dicht kieren en naden
Het verbeteren van de naad- en kierdichting is een relatief kleine ingreep waarmee je een hoop energie kunt besparen. Dit kun je doen met tochtstrips, een brievenbusborstel en andere middelen om kieren te dichten. Je vindt deze kieren en naden op de volgende plekken:
- Rondom kozijnen, ramen en deuren;
- Onderzijde vensterbank(en);
- De brievenbusklep;
- De aansluiting van (schuine) delen van het dak;
- Leidingdoorvoeren (in de meterkast, of onder het keukenblok).
Ga naar deze pagina van het Duurzaam Bouwloket voor meer informatie over hoe je naden en kieren relatief eenvoudig kunt dichten met tochtstrips en andere materialen. Denk wel altijd aan ventilatie, dat is namelijk nodig om een gezond klimaat in huis te houden. Als je alle naden en kieren dicht maakt, is het belangrijk om iedere dag een tijdje je huis te luchten.
Zet ‘m op 60!
De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstelling van 80ºC voor de aanvoertemperatuur, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas, dus CO2 maar ook geld. En dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Mocht het zelf niet lukken, dan helpen installateurs die zijn aangesloten bij Techniek Nederland en lokale energiecoöperaties je ook graag.
Maar, dit trucje is niet al te moeilijk als je een beetje handig bent. Wil je weten hoe je jouw CV-ketel op 60 graden kan zetten? Op de website zetmop60.nl staat voor iedere CV-ketel een korte instructievideo, zodat iedereen het makkelijk zelf kan doen.
Leiding- of buisisolatie
De warmwaterleidingen die vanaf jouw cv-ketel naar de douche en naar de keuken lopen, verliezen onderweg warmte. Met buis isolatie kun je vrij eenvoudig dit warmteverlies voorkomen. Je koopt de buisisolatie voor weinig bij de bouwmarkt en, afhankelijk of de leidingen makkelijk te bereiken zijn, schuif je deze heel eenvoudig over alle warmwaterleidingen. Kijk voor meer info op de site zelfenergiebesparen.nl met meer info over leidingisolatie
Waterbesparende douchekop
Met de aanschaf van een waterbesparende douchekop, kun je per douchebeurt vaak al zo’n 30 tot 50% energie besparen. En dat terwijl je er qua comfort helemaal niet op achteruit gaat. De waterbesparende douchekoppen zijn er in verschillende klasse. Kijk voor meer informatie en antwoord op vragen over deze aanschaf op deze pagina van het Duurzaam Bouwloket over waterbesparende douchekoppen
Energiebesparende spullen over na deze klus?
Onder het motto 'help elkaar de winter door' zamelt het Circulair Ambachtscentrum Bollenstreek (CACB) energiebesparende producten in, die veel van ons nog wel in de schuur hebben liggen. Denk daarbij aan radiatorfolie, tochtstrips en andere spulletjes om mee te verduurzamen. Met deze inzamelactie wil het CACB mensen met energiearmoede gaan helpen. De inzameldagen zijn op 7, 9 en 11 december. Kijk voor meer info op www.degroeneuitdaging.nl/circulair/inzameling-energiebesparende-spullen