Derde nationale Verspillingsvrije Week!
Op Duurzame Dinsdag 7 september 2021 opent de stichting ‘Samen Tegen Voedselverspilling’ met het Voedingscentrum en ruim 100 bedrijven, maatschappelijke organisaties, overheden en scholen de derde nationale Verspillingsvrije Week. Die week vinden door het hele land activiteiten plaats om consumenten te inspireren om verspillingsvrij te kopen, koken en te bewaren!
Hoe #verspillingsvrij ben jij?
Dit jaar focust de campagne zich voornamelijk op al die verloren boterhammetjes die we in Nederland dagelijks in de prullenbak gooien. In één week tijd kan heel Nederland samen namelijk thuis ruim 60 miljoen boterhammen besparen, door niet te verspillen! Bakkers en supermarkten doen mee aan de campagne van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling om broodverspilling onder consumenten te voorkomen. Zo plakken zij op maar liefst 3 miljoen broden de sticker ‘Eet jij ook elke boterham?’.
Brood is het meest verspilde product door Nederlandse huishoudens, gevolgd door zuivel, groente, fruit, aardappelen en vlees. Al deze producten spelen de hoofdrol tijdens de nationale Verspillingsvrije Week van 7 t/m 13 september. Hieronder zie je in een overzicht welke producten het meeste worden verspild. Je kunt meedoen aan de Verspillingsvrije Week door thuis zoveel mogelijk te besparen en door je aan te melden op de website. Dan ontvang je leuke tips en weetjes via de mail.
Tips om voedselverspilling tegen te gaan!
- Ken je de voedseldeelkast al? Deze hangt in Sassenheim aan de gevel van Ontmoetingswerkplaats De JoJo aan het Hortusplein. Hier kun je producten die je zelf niet meer wilt inzetten en eruit halen wat je wel lekker vindt!
- Met de app van Too Good to Go kun je dagelijks voedsel redden uit de afvalbak! Voor een mooie prijs kun je een verrassingspakket ophalen bij bijvoorbeeld de bakker, supermarkt en de lokale horeca bij jou in buurt.
- Heb je al eens gekeken naar de overheerlijke recepten van Kliekjesmonster op onze website? Zo maak je van een restje rijst heerlijke vegaburgers. Een culinaire uiensoep van wat restjes brood, uien en kaas. Of bijzondere groene pannenkoekjes van de overgebleven spinazie.
En, naast bewust omgaan met je voedsel en verspilling tegen te gaan, kun je natuurlijk ook extra inzetten op lokaal en seizoensgebonden eten om lekker duurzaam te genieten van jouw maaltijden. Kijk voor meer tips, inspiratie en artikelen op onze pagina over duurzaam eten!