Buurtteam Boekhorst wil samen verder met verduurzamen
Een groep bewoners uit de wijk Boekhorst in Voorhout neemt als buurtteam het voortouw om de wijk gezamenlijk verder te verduurzamen. Met wat hulp van Buurkracht, de gemeente en een energiecoach werken ze samen aan plannen voor collectieve maatregelen. Op maandagavond 17 juni organiseerde het team een eerste informatiebijeenkomst voor de rest van de bewoners uit de wijk.
In de Andreasschool werd voor een groep geïnteresseerde buurtbewoners een presentatie gegeven. Wouter van Teylingen nam als energiecoach de bewoners mee door de verschillende opties om in huis meer energie te besparen. Hij benoemde daarbij ook de voor- en nadelen van de verschillende maatregelen, met daarbij een globale schatting van het kostenplaatje. Maar zijn boodschap was ook duidelijk; begin met goed isoleren en vergeet daarbij ook niet de noodzaak om te ventileren. Daarna is de volgende stap het zelf opwekken én zelf gebruiken van energie.
Eind jaren ‘60 woningen
Jan van den Berg is een van de bewoners vanuit het buurtteam. Eerder al hebben zij een enquête in de buurt rondgestuurd, die overigens voor de hele wijk ‘De Knip’ open staat, waar Boekhorst deel van uitmaakt. Hij nam de bewoners mee in waar het buurtteam zich mee bezig houdt. De huizen in deze wijk zijn van eind jaren ‘60 en de meesten zijn voorzien van een, destijds heel modern maar inmiddels wat gedateerd, warmeluchtsysteem voor de verwarming.
“We moeten de besparing berekenen wanneer we over willen stappen op bijvoorbeeld een warmtepomp. Wat kost warmte ons nu en wat gaat het ons schelen?” laat Jan weten. “We weten een heleboel niet, maar het is zeker de moeite waard om het verder te onderzoeken!” Hij benoemde ook nog de oproep dat ze als buurtteam nu behoefte hebben aan de kennis van een installatietechnicus. Zo iemand woont ook vast wel in deze wijk.
Extra besparing
Jos van Werkhoven heeft inmiddels al het een en ander gedaan aan zijn woning, die veelal identiek is aan de huizen uit de buurt. Behalve dat hij in een hoekwoning zit, waardoor de spouwmuurisolatie zo’n 13 jaar geleden toch wel heel veel extra besparing oplevert. Vanuit de zaal kwamen al direct wat vragen en opmerkingen. Zo is bij sommige huizen in de spouwmuur ooit een oud soort isolatie aangebracht, dat inmiddels al helemaal uitgezakt is. Dit moet eerst verwijderd worden voordat men met de spouwmuur aan de slag kan gaan.
Ook in de kruipruimte isoleren blijkt bij sommige huizen een uitdaging, zowel wat betreft de toegankelijkheid als de hoogte en het grondwater. Bij Jos is dit uiteindelijk opgelost met een combinatie van Tonzon bodemfolie op de bodem van de kruipruimte en aan de onderkant van de vloer Zonzon isolatiemateriaal. Vanuit de zaal kwamen zowel al goede tips, als vragen en werden ervaringen gedeeld. Precies waar een bijeenkomst als deze voor bedoeld is!
Aan de slag!
Het buurtteam gaat nu verder aan de slag met onderzoek. De enquête staat ook nog even open, met de vraag waar behoefte aan is. Woon je in deze wijk? Vul dan de enquête in via boekhorst.buurkracht-online.nl Wat betreft de eerste stap, het isoleren, werd ook verwezen naar de gezamenlijke inkoopactie vanuit de gemeente. Deze actie is overigens voor iedereen binnen Teylingen, Hillegom en Lisse interessant! Kijk hiervoor op www.allemaal-duurzaam.nl
Ook een buurtteam starten in jouw wijk? Dat kan! Neem contact op met energie@hltsamen.nl