Groene Aanjagers van Teylingen deel 3: De vrijwilligers van Schooltuin Rusthoff
In de serie Groene Aanjagers gaan we voor het project 'Groen Dichterbij Teylingen', een samenwerking tussen IVN Natuureducatie en de gemeente, op zoek naar de groene kracht van Teylingen.
De schooltuin
Aan de rand van Park Rusthoff komen al zo'n veertig jaar basisschoolkinderen met heel veel plezier om daar lekker met hun handen in de aarde te werken. Daar ligt Schooltuin Rusthoff, de schooltuin van Sassenheim, waar de kinderen van Het Bolwerk, de Kinderburg, de Overplaats en de Springplank buitenles krijgen. In deze aflevering spreken we met Hennes Claassen, die het woord voert namens het vaste team van vrijwilligers die samen al jarenlang met veel passie de schooltuin runnen.
Veel veranderd
Hennes is, net als de meeste andere vrijwilligers, blijven werken in de schooltuin na zijn tijd als hulpvader toen zijn kinderen nog jong waren. Toen hij een jaar of twintig geleden voor het eerst in de schooltuin kwam, ging het er nog heel anders aan toe. Iedere school had een eigen vak en afhankelijk van de groene vingers en inzet van de eigen leraren werd het stuk tuin benut.
Leidse voorbeeld
Dat kon leuker, bedacht Hennes zich en hij haalde destijds het Leidse voorbeeld van schooltuinieren naar Sassenheim. Nu hebben alle kinderen een eigen stukje tuin en krijgen ze buitenlessen van de vrijwilligers volgens een vast lesprogramma. Ruim een half jaar lang komen de kinderen iedere week naar de tuin om weer iets nieuws te leren over zelf eten verbouwen, kruiden, bloemen, bijen, de natuur en alles wat daarbij komt kijken.
Vrijwilligers
Het is een warme en stabiele groep vrijwilligers, die met veel liefde hun kennis van het groen overbrengt aan de jeugd. De lessen starten ieder jaar met het zaden project en vervolgens worden de tuintjes ingezaaid, verzorgd en uiteindelijk ook geoogst. Van de oogst wordt tijdens de les lekkere soep gemaakt, de rest van de oogst mogen de kinderen mee naar huis nemen. Wel in een duurzame herbruikbare schooltuintas natuurlijk, om zo ook wat bij te brengen over duurzaamheid!
"Het is ieder jaar weer hilarisch als de eerste veenmol boven komt. Veel kinderen hebben dit vreemd uitziende beestje nooit eerder gezien, dus daar moet de hele klas dan even naar kijken", vertelt Hennes met een grote glimlach.
Veel plezier
“Elk kind heeft recht op een jaartje schooltuin.” Hij heeft er veel plezier in om te zien hoeveel de kinderen van de tijd op de schooltuin leren. "In de vakanties mogen ze altijd op vrijwillige basis naar de schooltuin komen. Als je ziet hoeveel belangstelling daarvoor is, merk je dat het toch wel veel losmaakt bij de kinderen. Opa's, oma's, vaders en moeders moeten dan allemaal mee om te zien hoe mooi hun tuintje erbij staat."
Hij hoort dikwijls van de ouders: "Die groente had hij thuis nooit eerder gegeten, nu was het smullen geblazen!"
En daar doen ze het voor; de kinderen bewust te maken van wat er groeit en bloeit en waar hun voedsel vandaan komt.
Oproep
De vrijwilligers komen graag in contact met praktijkscholen of mensen die voor hen zaadjes alvast willen opkweken, zodat de kinderen de kleine plantjes in hun tuintje kunnen zetten. Kun jij deze vrijwilligers een handje helpen? Neem dan contact op met Hennes Claassen via hennesheim@xs4all.nl
Deze serie is ook gepubliceerd in De Teylinger en verschijnt om de twee weken.