Artikel

Kliekjesmonster: Pittig vega burgerinitiatief!

Kliekjesmonster: Pittig vega burgerinitiatief!

Gekookte rijst over? Niet weggooien, want van bijna alle restjes uit de koelkast maak je met een ei en wat paneermeel de meest geweldige vegaburgers!

Het basisprincipe is niet veel anders dan de bereiding van een gehaktbal. Het vlees vervang je simpel door ingrediënten als linzen, wortel, pasta, kaas, tofu, aardappelen, doperwtjes, bietjes, ui, couscous, paddenstoelen en vul maar aan. Combineer er vrolijk op los met het idee van minigerechtjes. Bak of kook rauwe ingrediënten zo nodig even voor en voorkom al te grove stukken. Dan valt je burger uit elkaar. 

Kliekjesmonster gaat vandaag voor een pittige variant met zelfs pindakaas erdoor. Monsterlijk idee? De sambal en de sojasaus passen er prima bij!

Bij elkaar gestruind

  • Gekookte rijst,
  • 2 eieren, preitje,
  • pindakaas,
  • ui,
  • knoflook,
  • paneermeel,
  • sambal,
  • een scheutje sojasaus.

Aan de slag

Snijd de prei en de ui zo fijn mogelijk. Bak  een paar minuten, maar niet bruin. Voeg op het laatst de geperste knoflook toe. Meng alles door de rijst, samen met de pindakaas, de sojasaus en de sambal. De eieren mogen erbij als het mengsel wat is afgekoeld. Voeg paneermeel toe om een steviger geheel te krijgen, maar maak het niet te droog.

Verdeel in porties, draai er ballen van en plet ze zachtjes tot burgerhoogte. Vouw je handen er als een kommetjes omheen en duw al draaiend de zijrand met je pinken mooi plat. Nu voorzichtig aan beide kanten wat aandrukken in de paneermeel. De burger wordt pas stevig nadat het ei gestold is tijdens het bakken. 

Gezellig in de pan nu. Deze pittige burgers zijn aan weerszijden 5 minuten gebakken in een laagje olie op een niet te extreem hoog vuur. Druk even met je vinger op een burger om te checken. Als deze stevig aanvoelt, kunnen ze uit de pan. Heerlijk met een mooie salade, een chilisausje en wat gebakken uitjes.

Tips

Voeg in plaats van paneermeel droge couscous toe of bijvoorbeeld havermout. De bedoeling is dat het vocht opneemt en zo voor stevigheid zorgt. Voor dit recept is de burger door de paneermeel gewenteld. Een dun laagje bloem kan ook. Bijna alle soorten kaas doen het prima in de vegaburger. Experimenteer ook eens met echte smaakmakers zoals stukjes gedroogde tomaat, augurk, verse peterselie, olijven. pijnboompitten of cashewnoten. 

Word ook een kliekjesmonster; lekker, voordelig en duurzaam!

Ook leuk om te lezen

Vrijwilligers gezocht bij NME De Groene Bol
Artikel
Natuur, Milieu en Educatie centrum NME de Groene Bol is opzoek naar vrijwilligers! Help je mee?
Wandel mee met de nieuwe Klimaatburgemeester van Lisse!
Artikel
Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseert de klimaatburgemeester van Lisse een inspirerende wandeling
Welpen van Boerhaavegroep doen mee met Junior Energiecoach
Artikel
Hoe bespaar je thuis zo leuk en makkelijk mogelijk energie? Junior Energiecoaches weten raad!
Deze website maakt gebruik van cookies. Voor meer informatie verwijzen we u door naar het cookie statement en het privacy statement.
 Cookies NIET accepteren